BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Asistenti medicali si de Farmacie, infirmiere si ingrijitoare

Spitalul orasenesc Bumbesti Jiu anunta scoaterea la concurs  de posturi  vacante de personal contractual in profil medical : asistenti medicali si de farmacie, infirmiere si ingrijitoare. Posturile de mai sus sint grupate pe urmatoarele sectiuni, in functie de profilul medical al sectiei/compartimentului :

1. SECTIUNEA MEDICINA INTERNA : cuprinde  posturile vacante din sectia Medicina interna, dupa cum urmeaza :

- 4 posturi asistenti medicali , din care 3 asistenti medicali debutanti si 1 asistent medical

-1 post ingrijitoare

2. SECTIUNEA  NEUROLOGIE : cuprinde posturile vacante in sectia de Neurologie, dupa cum urmeaza :

- 4 posturi asistenti medicali, din  care 1 post asistent  medical debutant , 2 asistent medical, 1 asistent medical principal

- 2 post infirmiere debutante

- 1 post ingrijitoare

 

3.SECTIUNEA  CHIRURGIE, ATI,

CAMERA DE GARDA : cuprinde posturile din sectia Chirurgie, inclusiv compartimentul ATI si posturile vacante in compartimentul Camera de garda, dupa cum urmeaza :  

sectia Chirurgie  

- 5 posturi asistenti medicali, din  care 2 asistenti medicali debutanti, 3 asistenti medicali principali

- 2 posturi infirmiere debutante

 

compartimentul ATI

- 2 asistenti medicali

 

Camera de garda

- 4 asistenti medicali din care 1 asistent medical  principal, 2 asistenti medicali si 1 asistent medical debutant

 

4.SECTIUNEA OBSTETRICA GINECOLOGIE SI NEONATOLOGIE :

cuprinde posturile vacante din sectia Obstetrica-ginecologie, dupa cum urmeaza :

- 6 posturi asistenti medicali,  din care 2 asistenti medicali debutanti, 2 asistente medicale debutante,moase debutante, 1 asistent medical si 1 asistent medical principal

 

compartimentul Neonatologie

- 2 posturi asistent medical, din care 1 asistent medical principal si 1 asistent medical

 

 

 

5.SECTIUNEA PEDIATRIE_ - cuprinde posturile vacante din compartimentul Pediatrie, dupa cum urmeaza :

- 5 posturi asistenti medicali sau/si pediatrie, din care 2 asistenti medicali debutanti, 2 asistenti medicali si 1 asistent medical principal

- 2 posturi infirmiere debutante

- 1 post ingrijitor

 

6.SECTIUNEA DE RADIOLOGIE – cuprinde posturile vacante din Laboratorul de imagistica medicala si radiologie, dupa cum urmeaza :

- 2 posturi asistenti medicali de radiologie debutanti

 

 

7. SECTIUNEA LABORATOR ANALIZE MEDICALE – cuprinde posturile vacante din Laboratorul de analize medicale, dupa cum urmeaza :

-         1 post asistent medical debutant

-         1 post ingrijitor

 

 

8.SECTIUNEA INFECTII NOSOCOMIALE (IGIENA)  – cuprinde postul vacant din compartimentul « Infectii nosocomiale », dupa cum urmeaza :

- 1 post asistent medical de igiena

 

 

9. SECTIUNEA FARMACIE­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­    - cuprinde posturile vacante din cadrul Farmaciei spitalului, dupa cum urmeaza :

- 2 posturi asistenti medicali, din care 1 asistent medical si 1 asistent medical principal

 

CONDITII DE DESFASURARE A CONCURSULUI.

 

Concursul consta intr-o proba scrisa si proba orala sau interviu.

Proba scrisa consta in redactarea unei lucrari sau rezolvarea unui test grila , dupa caz, in prezenta comisiei de concurs.

Fiecare proba a concursului va fi notata cu note de la 1 la 10 de catre fiecare membru al comisiei de concurs.

Pentru a fi declarati admisi ,candidatii trebuie sa obtina la fiecare proba cel putin nota 7. Promovarea probei scrise este obligatorie pentru sustinerea probei orale.

Comisia de concurs stabileste planul de interviu in care vor fi testate cunostintele teoretice si practice , abilitatile si aptitudinile candidatului .

Interviul se sustine, de regula, nu mai tirziu de doua zile lucratoare de la data sustinerii probei scrise.

Stabilirea candidatilor ce urmeaza sa ocupe posturile vacante scoase la concurs se va face in ordinea mediei generale , determinate pe baza mediei aritmetice a punctajelor obtinute de catre candidati la fiecare proba, tinindu-se cont si de optiunea exprimata la inscrierea la concurs pentru categoriile de: asistent debutant, asistent, asistent principal. In situatia in care ramin posturi neocupate la o anumita categorie, acestea pot fi ocupate de categoriile profesionale superioare.

 

Comunicarea rezultatelor finale ale concursului se face prin afisarea la locul desfasurarii concursului in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data sustinerii ultimei probe.

 

Conditii generale  de participare la concurs :

 

a)      indeplineste conditiile prevazute de lege (are cetatenia romana, cetatenie a altor state membre ale U.E, sau a statelor apartinind Spatiului Economic European si domiciliul in Romania.) in vederea exercitarii profesiei in Romania.

b)      are virsta de minimum 18 ani impliniti.

c)      are capacitate deplina de exercitiu.

d)      are o stare de sanatate corespunzatoare postului pentru care candideaza,atestata de medicul de familie sau medicul de specialitate medicina muncii

e)      nu a fost condamnat pentru savirsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii , de serviciu in legatura cu serviciul , care impiedica infaptuirea justitiei , de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savirsite cu intentie , care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei vacante pentru care candideaza , cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea.

 

Conditii speciale de participare la concurs :

 

Indeplineste conditiile de studii si vechime prevazute de lege, respectandu-se criteriile de angajare prevazute in Ordinul 1470/20.10.2011 referitoare la posturile publicate.

 

Acte necesare pentru dosarul de inscriere.

 

In vederea participarii la concurs in termen de 10 zile de la data publicarii anuntului , candidatii depun la sediul institutiei  dosarul de concurs , care contine, in mod obligatoriu :

a) Cerere de inscriere la concurs adresata conducatorului institutiei publice organizatoare (este pusa la dispozitia candidatilor prin secretariatul comisiei de concurs)

b)      Copia actului de identitate

a)      Copiile diplomelor de studii si ale altor acte care atesta efectuarea unor specializari.

b)      Copia carnetului de munca sau, dupa caz o adeverinta, care sa ateste vechimea in munca si,dupa caz,in specialitate.

c)      Cazierul Judiciar.

d)      Adeverinta medicala care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare.

e)      Copia fisei de evaluare a performantelor profesionale individuale sau ,dupa caz , recomandare de la ultimul loc de munca, pt debutanti de la ultima unitate de invatamint unde au absolvit studiile.

f)        Curriculum vitae.

 

 

 

 

 

Chitanta de plata a taxei de concurs  ( 75 RON pentru asistenti medicali si 50 RON pentru infirmiere si ingrijitoare ). Plata se va face la casieria Primariei orasului Bumbesti Jiu.

 

Copiile de pe acte se prezinta insotite de documentele originale,care se certifica pentru conformitate cu originalul de catre secretariatul comisiei de concurs din cadrul institutiei publice organizatorice.

Formularul de inscriere se pune la dispozitia candidatiilor prin secretariatul comisiei de concurs din cadrul institutiei publice organizatoare a concursului.

In termen de maximum 3 zile lucratoare de la data expirarii termenului prevazut , comisia de concurs are obligatia de a selecta dosarele de concurs pe baza indeplinirii conditiilor de participare la concurs.

Rezultatele selectarii dosarelor de inscriere se afisaza , cu mentiunea ,,Admis ,,

sau ,, Respins ,, la sediul institutiei publice organizatoare a concursului.

In termen de 24 de ore dela afisarea rezultatului selectarii  dosarelor de inscriere candidatii respinsi au dreptul sa depuna contestatii.

Rezultatul contestatiei se comunica candidatiilor in termen de 24 de ore de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor.

Anuntul este insotit de bibliografie.

Prezenta in sala pentru proba scrisa se face pe baza de buletin sau carte de identitate.

Inscrierile se fac pina la data de 26.11.2012, inclusiv, orele 15,00  , la sediul Spitalului Orasenesc Bumbesti-Jiu.

Concursul pentru ocuparea posturilor consta in 3 etape succesive :

-          Selectia dosarelor de concurs, al carei rezultat va fi anuntat  in data de 28.11.2012, ora 15,00. In 24 ore de la afisarea selectarii dosarelor de inscriere, candidatii respinsi au dreptul sa depuna contestatii. Rezultatul contestatiilor se comunica candidatilor in termen de 24 ore de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor.

-         Proba scrisa va avea loc in data de 04.12.2012, ora 10,00.

-         Interviul va avea loc in data de 06.12.2012, ora 10,00.

Locatiile de desfasurare ale probei scrise, respectiv interviului, vor fi afisate in zilele desfasurarii celor doua probe, la sediul Spitalului orasenesc Bumbesti Jiu, la ora 8,00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tematica si bibliografia pentru concursul de ocuparea posturilor vacante de  personal contractual in profil medical : asistenti medicali si de farmacie, infirmiere si ingrijitoare

 

1. SECTIUNEA MEDICINA INTERNA :

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1.     Urgentele aparatului respirator

2.     Urgentele aparatului cardiovascular:infarctul miocardic acut

3.     Urgentele abdominale

4.     Urgentele renale  şi urologice

5.     Intoxicatiile acute exogene

6.     Tehnica ingrijirii bolnavului :

-Sterilizarea  instrumentelor,materialelor şi aparatelor utilizate în activitatea medicala ;

-Supravegherea bolnavilor;

-administrarea medicamentelor

7.Nursingul:

-Procesul de îngrijire;

-Modelul conceptual al V.Henderson

-Nevoile fundamentale ale finite umane şi probleme de îngrijiri.

 

Bibliografie :

 

1.     Lucretia Titirca – Urgentele medico-chirurgicale

2.     Georgeta Balta– Tehnica ingrijirii bolnavului

3.     Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzǎtoare nevoilor fundamentale

4.     OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

2. SECTIUNEA  NEUROLOGIE

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1.Tulburari de echilibru

2.AVC ischemic – semne clinice

3.Accident ischemic tranzitor – semne clinice, investigatii, tratament

4.Traumatisme craniene- hematomul subdural

5.Traumatisme vertebro-medulare

6.Scala Glagow

7.     Diagnosticul diferential al crizelor epileptice

8.     Scleroza multipla – forme clinice

9.     Sindromul de neuron motor central

10. Sindromul de neuron periferic

 

Bibliografie :

 

1.Szatmari Szabolcs, Szasz Jozsef Attila – Urgente neurologice

2.Dr.Bogdan O.Popescu, Prof.dr.Ovidiu Bajenaru – Elemente esentiale de neurologie clinica

3.OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

Pentru posturile vacante de infirmiere  si ingrijitoare:

 

1.     Curatarea si dezinfectia

2.     Infectiile nosocomiale

-         criterii de definire a infectiei nosocomiale

-         precautiuni universale : scopul, conceptul si reguli de baza in aplicarea precautiunii universale

-         aplicarea precautiunilor universale : utilizarea echipamentului de protectie, spalarea mainilor, prevenirea accidentelor si a altor tipuri de expunere profesionala

3.     Gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

-         definitii si clasificari ale deseurilor

-         ambalarea deseurilor

-         responsabilitati in gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

4.     Sarcini principale infirmiera;Tipuri de aptitudini ale infirmierei

 

Bibliografie :

 

1.     Ordinul 219/2002 – Norme tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale

2.     Ordinul MS nr. 261/2007 – Norme tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare

3.     Ordinul MS 916/2006 – Normele de supraveghere, prevenire si control al iunfectiilor nosocomiale in unitatile sanitare.

 

4.Profil operational ocupaţional infirmiera,cod COR 513204

 

3.SECTIUNEA  CHIRURGIE, ATI, COMPARTIMENT PRIMIRI URGENTE

(CAMERA DE GARDA) :

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

 

1.     Urgentele aparatului respirator

2.     Urgentele abdominale

3.     Urgentele renale si urologice

4.     Socul traumatic

5.     Socul anafilactic

6.     Socul septic

7.     Traumatismele bazinului

8.     Traumatismele abdominale

9.     Ingrijirea plagilor

10. Imobilizarea provizorie

11. Transfuzia de sange

12. Ingrijirea preoperatorie a bolnavilor

13. Ingrijirea bolnavilor dupa interventii chirurgicale

14. Ingrijirea bolnavilor dupa interventii intraabdominale

15. Sondajul si spalatura vezicala

16. Ingrijirea bolnavului cu arsuri

17. Ingrijirea bolnavilor degerati

  1. Administrarea medicamentelor pe cale parenterala. Injectiile.

 

 

Bibliografie :

 

1.     Lucretia Titirca – Urgentele medico-chirurgicale

2.     C. Mozes – Tehnica ingrijirii bolnavului

3.     OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

Pentru posturile vacante de infirmiere si ingrijitoare :

 

1.Curatarea si dezinfectia

2.Infectiile nosocomiale

-         criterii de definire a infectiei nosocomiale

-         precautiuni universale : scopul, conceptul si reguli de baza in aplicarea precautiunii universale

-         aplicarea precautiunilor universale : utilizarea echipamentului de protectie, spalarea mainilor, prevenirea accidentelor si a altor tipuri de expunere profesionala

3.Gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

-         definitii si clasificari ale deseurilor

-         ambalarea deseurilor

-         responsabilitati in gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

4.Sarcini principale infirmiera;Tipuri de aptitudini ale infirmierei

 

Bibliografie :

 

 

1.Ordinul 219/2002 – Norme tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale

2.Ordinul MS nr. 261/2007 – Norme tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare

3.Ordinul MS 916/2006 – Normele de supraveghere, prevenire si control al iunfectiilor nosocomiale in unitatile sanitare.

4.Profil operational ocupaţional infirmiera,cod COR 513204

 

 

4.SECTIUNEA OBSTETRICA -GINECOLOGIE SI NEONATOLOGIE :

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1.Urgente in obstetrica-ginecologie

-         hemoragiile in prima jumatate a sarcinii

-         hemoragiile in a doua jumatate a sarcinii

-         eclamsia

-         cardiopatia asociata cu sarcina

-         hemoragiile in ginecologie

2.Tehnica ingrijirii bolnavului

-         instrumentarul

-         alimentatia bolnavului

-         supravegherea bolnavului

-         pregatirea si asistarea examinarilor clinice si de laborator

-         administrarea medicamentelor

-         hidratarea si mineralizarea organismului

 

-         accidentele transfuzionale si postransfuzionale

-         transfuzia derivatelor de sange

-         particularitatile de ingrijire a copilului sanatos si bolnav

-         ingrijirea bolnavilor in stare grava

Bibliografie :

 

5.     Lucretia Titirca – Urgentele medico-chirugicale. Sinteze

6.     C. Mozes – Tehnica ingrijirii bolnavului

7.     OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

5.SECTIUNEA PEDIATRIE

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1.Insuficienta respiratorie acuta

2.Insuficienta cardiaca

3.Colapsul

4.Convulsiile

5.Sindromul de deshidratare acuta (S.D.A.)

6.Particularitatile de ingrijire a copilului sanatos si bolnav

7.Administrarea medicamentelor pe cale parenterala. Injectiile.

 

Bibliografie :

 

1.Lucretia Titirca – Urgentele medico-chirurgicale

2.C. Mozes – Tehnica ingrijirii bolnavului

3.OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

Pentru posturile vacante de infirmiere si ingrijitoare :

 

1.Curatarea si dezinfectia

2.Infectiile nosocomiale

-         criterii de definire a infectiei nosocomiale

-         precautiuni universale : scopul, conceptul si reguli de baza in aplicarea precautiunii universale

-         aplicarea precautiunilor universale : utilizarea echipamentului de protectie, spalarea mainilor, prevenirea accidentelor si a altor tipuri de expunere profesionala

2.Gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

-         definitii si clasificari ale deseurilor

-         ambalarea deseurilor

-         responsabilitati in gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

3..Sarcini principale infirmiera;Tipuri de aptitudini ale infirmierei

 

Bibliografie :

 

1.Ordinul 219/2002 – Norme tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale

2.Ordinul MS nr. 261/2007 – Norme tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare

3.Ordinul MS 916/2006 – Normele de supraveghere, prevenire si control al iunfectiilor nosocomiale in unitatile sanitare.

4.Profil operational ocupaţional infirmiera,cod COR 513204

 

 

 

 

 

6.SECTIUNEA DE RADIOLOGIE

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1.     Radiatia X : Natura radiatiilor X, formarea radiatiilor X, intensificarea fasciculului de radiatii, penetranta

  1. Interactiunea radiatiilor X cu materia : interactiuni direct ionizante, interactiuni indirect ionizante, modul elementar de actiune al radiatiilor X
  2. Tubul radiogen si anexele sale
  3. Radioscopia : bazele fizicii al radioscopiei, instalatia de radioscopie, radioscopia cu amplificator de luminiscenta, lantul de televiziune, fluoroscopia digitala
  4. Radiografia : formarea imaginii radiografice, instalatia de radiografie, casete si ecrane intaritoare, filmul radiografic, developarea, ardiografia digitala, modul de utilizare a imaginii medicale
  5. Contrastul artificial. Substanta de contrast, reactii adverse

 

 

  1. Notiuni de radioprotectie
  2. Examenul radiografic al aparatului respirator : notiuni de anatomie radiologica, tehnici de explorare radiologica conventionala a aparatului respirator, incidente
  3. Examenul radiografic al aparatului renourinar : notiuni de anatomie radiologica, tehnici de explorare radiologica conventionala-radiografia renovezicala simpla, examenul urografic, cistografia
  4. Rxamenul radiografic al coloanei vertebrale : notiuni de anatomie radiologica, tehnici de explorare radiologica conventionala
  5. Examenul radiografic al centurii scapulare si al membrului superior : notiuni de anatomie radiologica, tehnici de explorare radiologica conventionala
  6. Examenul radiologic al centurii pelviene si al membrului inferior : notiuni de anatomie radiologica, tehnici de explorare radiologica conventionala
  7. Mamografie tehnica, incidente, calitatea imaginii mamografice

 

Bibliografie :

 

1.Mihai Lunceanu – Manual de tehnica radiological

2.Norme privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale

3.Ordinul nr.293/30.08.2004 pentru modificarea si completarea normelor de securitate radiologica in practica de radioterapie, aprobat prin Ordinul Presedintelui CNCAN nr. 94/14.04.2004, publicat in MO nr.332/14.06.2004, partea I

4.     Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea, reglementarea si controlul activitatilor nucleare

5.     Ordinul MSP nr.916/2006 privind aprobarea normelor de supraveghere, prevenire si control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

6.     OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

7. SECTIUNEA LABORATOR ANALIZE MEDICALE

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1.Biochimie – examinarea biochimica a sangelui

-         teste de disproteinemie

-         electroforeza proteinelor

 

 

 

-         dozarea proteinelor totale ureei, creatininei, acidului uric, bilirubinei, glucozei, colesterolului

-         recoltarea

-         executarea

-         redactarea rezultatelor

-         interpretare : valori normale si patologice

2.Hematologie

-         pregatirea bolnavului si recoltarea probelor pentru examene hematologice si de coagulare

-         numaratoarea leucocitelor

-         numaratoarea eritrocitelor

-         formula leucocitara : executie si interpretare

-         hemograma : recoltare , executie, redactarea, interpretare

-         executarea frotiului de sange periferic, coloranti si coloratii uzuale

-         hemostaza si explorarea ei : timp de sangerare, timp de coagulare, timp Howel, timp Quick, APTT

-         dozarea fibrinogenului

-         imunohematologie : sistemul grupelor O, A, B si RH, metode de determinare a grupelor sanguine

3.Microbiologie

- recoltarea si transportul produselor patologice : hemocultura, exudate, puroi, sputa, urina

-         executarea frotiurilor

-         tehnici de insamantare

-         antibiograme : tehnici de executie

4.Virusologie

-         virusurile hepatitice

-         virusul imunodeficientei umane (HIV)

5.Sterilizare – definitie si metode curente

6.Dezinfectie – definitie si exemple

 

Bibliografie :

 

1.Aurora Popescu – Biochimie medicala

2.St. Berceanu – Hematologie clinica

3.Dr.Gh. Dimache si dr. Dan Panaitescu – Microbiologie si parazitologie medicala

4.OUG nr.144 / 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical , precum si organizarea si functionarea OAMMR.

 

Pentru posturile vacante de  ingrijitoare :

 

1.Curatarea si dezinfectia

2.Infectiile nosocomiale

-         criterii de definire a infectiei nosocomiale

-         precautiuni universale : scopul, conceptul si reguli de baza in aplicarea precautiunii universale

-         aplicarea precautiunilor universale : utilizarea echipamentului de protectie, spalarea mainilor, prevenirea accidentelor si a altor tipuri de expunere profesionala

3.Gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

-         definitii si clasificari ale deseurilor

-         ambalarea deseurilor

-         responsabilitati in gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

4.Sarcini principale infirmiera;Tipuri de aptitudini ale infirmierei

 

 

 

 

Bibliografie :

 

1.Ordinul 219/2002 – Norme tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale

2.Ordinul MS nr. 261/2007 – Norme tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare

3.Ordinul MS 916/2006 – Normele de supraveghere, prevenire si control al iunfectiilor nosocomiale in unitatile sanitare.

4.Profil operational ocupaţional infirmiera,cod COR 513204

 

8.SECTIUNEA INFECTII NOSOCOMIALE (IGIENA)

1.Curatarea si dezinfectia

2.Infectiile nosocomiale

-         criterii de definire a infectiei nosocomiale

-         precautiuni universale : scopul, conceptul si reguli de baza in aplicarea precautiunii universale

-         aplicarea precautiunilor universale : utilizarea echipamentului de protectie, spalarea mainilor, prevenirea accidentelor si a altor tipuri de expunere profesionala

 

3.Gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

-         definitii si clasificari ale deseurilor

-         ambalarea deseurilor

-         responsabilitati in gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala

4.Asigurarea conditiilor de spitalizare a bolnavilor

 

 

Bibliografie :

 

1.Ordinul 219/2002 – Norme tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale

2.Ordinul MS nr. 261/2007 – Norme tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare

3.Ordinul MS 916/2006 – Normele de supraveghere, prevenire si control al iunfectiilor nosocomiale in unitatile sanitare.

4. C. Mozes – Tehnica ingrijirii bolnavului

 

 

 

 

9. SECTIUNEA FARMACIE­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ 

 

 

Pentru posturile vacante de asistenti medicali :

 

1. Antibiotice si chimioterapice antimicrobiene: definitie, clasificare, spectru de activitate, mod de administrare, contraindicatii;

2. Vitamine: definitie, clasificare (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii;

3. Analgezice opioide: definitie, clasificare (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii;

4. Analgezice si antipiretice: definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii.

5. Anticonvulsivante: definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

6. Antiparkinsoniene: definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

7. Medicatia antihipertensiva: definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

8. Medicatia aparatului respirator:

 

a) antituse – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

b) expectorante – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

c) bronhodilatatoare – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

d) medicatia astmului bronsic;

9. Medicatia aparatului digestive:

a) antiacide – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

b) inhibitori ai secretiei gastrice – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

c) antiulceroase – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

d) purgative -laxative – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

e) antidiareice – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

f) antiemetice – definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

10. Diuretice: definitie, clasificare, farmacoterapie (pentru fiecare reprezentant), contraindicatii);

11. Solutii: – definitie, clasificare, componentele solutiilor, prepararea solutiilor, exemple de solutii apoase, alcoolice, uleioase;

12. Solutii extractive apoase: infuzii, macerate, decocturi;

13. Colire: definitie, preparare, exemple;

14. Pulberi: definitie, controlul pulberilor, exemple;

15. Drajeuri: definitie, preparare, exemple;

16. Comprimate: definitie, componente, preparare, caracteristici, exemple (comprimate obisnuite si efervescente);

17. Emulsii: definitie, clasificare, compozitie, preparare si emulgatorii folositi la preparare, exemple;

18. Suspensii: definitie, clasificare, preparare, exemple;

19. Unguente: definitie, clasificare, preparare, exemple;

20. Supozitoare: definitie, clasificare, excipienti folositi la prelucrarea supozitoarelor, preparare, exemple;

 

 

 

 

Bibliografie :

 

1. Dobrescu D. – Farmacoterapie practica, vol.I şi II -Ed. Medicala, Bucuresti 1989;

2. Farmacopeea Romana, editia a X a, Editura medicala, Bucuresti 2005;

3. Ordonanţa de Urgenţă Nr. 144 din 28.10.2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România;

 

 

 

Manager

Ing.ec.Aurel Stolojanu

2 Responses to “Asistenti medicali si de Farmacie, infirmiere si ingrijitoare”

Leave a Reply